Транскордонне співробітництво отримало більше можливостей для розвитку, - Юринець

04.09.2018 20:29   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Верховна Рада України на сьогоднішньому засіданні ухвалила у другому читанні та вцілому  законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо транскордонного співробітництва» №6085, який, за словами автора документу, народного депутата України Оксани Юринець, забезпечить існування законодавчих підстав для утворення та діяльності об’єднань єврорегіонального співробітництва, європейських об’єднань територіального співробітництва, а також запровадить прозорі умови державної підтримки проектів транскордонного співробітництва.

«Над цим законопроектом працювало дуже багато фахівців, які щодня займаються «транскордонкою». Річ у тому, що станом на сьогодні питання транскордонного співробітництва регламентується законом, який був прийнятий ще 12 років тому. А з того часу відбулося чимало змін. І нам необхідно було узгодити наше законодавство із європейським. Крім того, була потреба врегулювати питання державної фінансової підтримки реалізації транскордонних проектів. Бо часто буває так, що європейські партнери виділяють мільйонні суми на той чи інший проект, а держава несвоєчасно і не в повному обсязі дофінансовує його десяту частину, чим затримує або скасовує реалізацію тої чи іншої ініціативи», - наголосила, виступаючи з трибуни парламенту, Оксана Юринець, голова підкомітету з питань регіонального і транскордонного  співробітництва між Україною та країнами ЄС парламентського Комітету з питань європейської інтеграції.

Прийнятий законопроект, наголосила парламентар, містить положень щодо діяльності об’єднань єврорегіонального співробітництва, котрі передбачені Протоколом №3 до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями стосовно об'єднань єврорегіонального співробітництва, яких не було у попередньому законі. Відтак уможливлено діяльність нових організаційно-правових форм транскордонного співробітництва, що сприятиме розвитку цієї сфери та матиме позитивний економічний і соціальний ефект для прикордонних територій.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews