ПАРЄ перебуває на межі розвалу - Безсмертний

13.10.2018 12:53   Джерело: LvNews
Опубліковано : Новини Львівщини

Рішення Росії про неповернення в ПАРЄ може стати каталізатором розвалу Ради Європи. Про це під час прес-конференції в Івано-Франківську заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний.

«Неповернення Росії означатиме, що ПАРЄ не існує, бо після росіян підуть їхні сателіти. Чекайте подібної заяви від Чехії, можливо, Сербії. Я не виключаю, що далі вийде Італія, Іспанія і посиплеться так звана «Оливкова Європа». Це дуже небезпечна річ», - сказав він.

Безсмертний вважає, що керівництво ПАРЄ створило таку ситуацію, в якій рятівного рішення щодо санкцій проти Росії тепер взагалі не існує. Бо «рішення в один бік - це вихід України і Великої Британії, а в інший – вихід Росії та її сателітів».

На його думку, як тільки руйнується система безпеки, за нею занепадає представницька демократія. Тому в даній ситуації на ПАРЄ чекає розвал, а далі «посиплеться виконавча система (так званий Кабінет міністрів ПАРЄ), комісаріат і т.д.».

Політик не вірить в те, що Європі вдасться утримати цю політичну конфігурацію.

«Сьогодні не тільки в ПАРЄ, а й в Європарламенті існує Європа Європ. Є стара Європа «угоди вугілля і сталі» (Німеччина і Франція), де позиції Макрона і Меркель рвуть їхні стосунки, тому що між ними йде конкуренція за лідерство. Є південна «Оливкова Європа» (Греція, Італія, Іспанія), яка не може існувати без німецьких грошей, інакше там вже давно були б ліворадикальні уряди. Є Скандинавська Європа, зорієнтована на Британію, яка відчалює через Brexit і явно координує свої дії з Вашингтоном. Є Центральна Європа, молода, де задає тон Польща», - пояснив Безсмертний.

При цьому політик наголосив, що системної кризи на континенті не уникнути, коли навіть у Страсбургу «йде вибір між цінностями і грошима».

Нагадаємо, що сьогодні Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд повідомив про рішення Російської Федерації не повертатися до роботи в ПАРЄ у січні.  


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews