На Яворівщині 12-річний хлопець заразився правцем

02.07.2019 13:20   Джерело: Яворів Інфо
Опубліковано : Патрік Скеля

У суботу, 29 червня 2019 року, до львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит» госпіталізували 12-річного хлопчика з Яворівщини, у якого лікарі діагностували інфекційне захворювання – правець.

Читайте також

На Львівщині виявили перший спалах захворювання африканської чуми свиней

Про це повідомляє - Яворів-Інфо з посиланням на Zaxid.net.

Це перший випадок захворювання на правець серед дітей у цьому році на Львівщині, і сьомий – за останні роки, повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

У дитини посмикувались м’язи нижніх кінцівок. 20 днів тому хлопець впав і подряпав коліна. Через рани інфекція потрапила в організм.

«За словами матері, хлопчик не мав щеплення від правця. З семи випадків правця серед дітей, які ми фіксували за останні роки, два – з Яворівського району. Найчастіше це захворювання діагностуємо саме влітку, коли діти бігають, падають, отримують різного роду травми через які в організм потрапляє інфекція», – каже заступниця головного лікаря Охматдиту Олександра Бурда.

Хлопчик під постійним наглядом лікарів перебуває в травматологічному відділенні лікарні, він отримує усе необхідне лікування. Наразі у дитини не важка форма правця, але як розвиватиметься хвороба далі, невідомо.

Довідково:
Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. У важких випадках хворий вигинається дугою, спираючись на п’ятки і потилицю. Якщо негайно не розпочати лікування, пацієнт може померти. Правець може спричиняти важкі ускладнення – асфіксію та зупинку серця. За даними МОЗ, від важких форм цього захворювання смертність сягає понад 50%.
Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Адже спори бактерій живуть у грунті і кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається.
Захиститися від цієї хвороби можна лише вакцинацією. Дітям слід отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.
У поліклініках Львівщини є достатньо вакцини від правця. Щоб безкоштовно вакцинуватися, потрібно звернутися до сімейного лікаря, який скерує у кабінет щеплень.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Яворів Інфо