Перша у світі: львівські майстрині виготовили унікальну Плащаницю Богородиці (Відео)

Зображення Богородиці розміром метр на 70 сантиметрів виготовили за 50 днів разом із колегою.

10.08.2019 17:26   Джерело: 5 канал
Опубліковано : Патрік Скеля

Унікальну Плащаницю з бісеру виготовили львівські майстрині. Працювали 50 діб. На виготовлення Плащаниці пішло майже 170 тисяч бісеринок різних відтінків. Ідея унікальної Плащаниці належить настоятелю храму Успіння Пресвятої Богородиці міста Стебник отцю Володимиру Лужецькому. Більше в сюжеті Марти Шикули, пише - 5 канал.

Вправно нанизує кожну бісеринку на голку та кладе на рамку Плащаниці Богородиці – Ірина Горинь. Вишивання для жінки – хобі. Робить це швидко та із задоволенням. Зображення Богородиці розміром метр на 70 сантиметрів виготовили за 50 днів разом із колегою.

Читайте також

На Львівщині у храмі замироточила ікона (Фото)

«Це був для мене духовний лік. Я знала, що до неї будуть люди прибігати, дякувати за радощі, здобутки, перемоги. І прибігати, коли важко. Я молилася, коли вишивала, щоб вона стала помічною. Це було на одному подиху. Кожен елемент має свій колір, коли вишила одяг Матері Божої – він як живий», – розповідає вишивальниця Ірина Горинь.

Зображення Богородиці – це майже 170 тисяч бісеринок, 35 відтінків кольорів. Схеми для вишивки розробило подружжя Стечкевичів. Над візерунком автори працювали два місяці.

«Якщо звернете увагу на текст, він є відповідно до канонів, цей витяг тексту розміщений по периметру самої Плащаниці. Витримані всі розміри від країв орнаменту до тіла самої Богородиці. Робота цікава, така що надихає. Ми з дружиною, коли готовили саму композицію вже Плащаниці, зрозуміло, додали щось своє навіть, та колористика автентична, вона буде зустрічатися тільки на тій плащаниці», – наголосив автор візерунка Олег Стечкевич.

Ідея створити першу у світі Плащаницю, вишиту бісером, належить настоятелю храму Успіння Пресвятої Богородиці міста Стебник – отцю Володимиру Лужецькому. Зі своїм задумом прийшов до майстринь. Ті – одразу погодилися. Кошти на роботу збирали всією парафією.

«У нас 12 комплектів у процесії, і всі вишиті бісером. Воно просилося ансамблем, щоб було вишите бісером. Моє прохання було, щоб людина вдивлялася в ту Плащаницю – і хотіла молитися біля неї», – каже настоятель храму отець Володимир Лужецький.

Вперше віряни зможуть побачити незвичайну Плащаницю після освячення – 28 серпня – у храмі Стебника в День Успіння Пресвятої Богородиці.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, «5 канал»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 5 канал