Безпека в Інтернеті: як вберегтись від кібершахраїв

29.04.2020 16:25   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Електронні пошти, акаунти у соціальних мережах – сучасне суспільство вже не можна уявити без інформаційних технологій. Ми звикли повідомляти про себе детальну інформацію, публікувати світлини та писати довгі пости на своїх інтернет-сторінках. Саме тому наші фотографії, контактні дані чи інша особиста інформація можуть стати легкою здобиччю для кібершахраїв, пише - Форпост.

Читайте також

У Львові під час підключення інтернету трагічно загинув монтажник
У Києві 30-річний львів'янин продавав через інтернет наркотичні пігулки

Керівник напрямку кібербезпеки та компютерних мереж у компютерній академії ШАГ Андрій Абзятов розповів як зрозуміти, що Вашу особисту інформацію хочуть використати та як захистити себе в інтернеті.

Андрію, розвиток сучасних технологій дає людям не тільки багато можливостей, а й несе певну небезпеку. З якими проблемами найчастіше зустрічаються користувачі соціальних мереж?

Як правило, при користуванні соціальними мережами люди зустрічаються з тим, що у них крадуть акаунти та персональні дані - прізвище, ім’я, номер телефону. Відповідно пізніше зловмисник може подзвонити Вам, назвати Вас по імені, представитись представником якогось банку. І таким чином потрапити в зону Вашої довіри. Звичайно, він може намагатися отримати номер Вашої картки або пін-код від картки чи ще якусь додаткову інформацію.

Дуже часто українці зустрічаються з тим, що їм телефонують з різних закладів і пропонують кредити чи інші послуги. Де беруть інформацію про особу та її номер телефону?

Цю інформацію можуть отримати по-різному. Її можна отримати із соцмереж, якщо вони не закриті політикою конфіденційності. Також Ви самі можете надати її коли, наприклад, проходите на вулиці якесь опитування і лишаєте там свої контактні дані. Відповідно номер телефону, один раз потрапивши у базу даних людей, які займаються спам-рекламою там і залишається. Тому Ви будете отримувати SMS чи дзвінки.

А що робити, коли приходять такі дивні повідомлення?

Завжди треба звертати увагу що саме там дивне. Тобто повідомлення, яке приходить нам, воно не має спонукати нас до якихось дій – перейти за посиланням, або зателефонувати за якимось номером, або надіслати комусь SMS, або передати якісь свої дані і так далі. Коли Ви отримуєте таке повідомлення, завжди треба задуматися чому так сталося.. Варто пам’ятати, що за посиланням не варто переходити, бо саме в цей момент і спрацьовує спеціальна програмка, яка передає усі Ваші дані. І так само не варто дзвонити за номерами, які вказані в повідомленні чи робити якісь інші дії.

А якщо таке повідомлення приходить від людей, яких ми знаємо?

В такому випадку потрібно включати критичне мислення. Адже на телефоні чи на комп’ютері цієї людини може бути якийсь вірус. І та людина може навіть не знати про це.

1 0 457e5794enshot 1

А що робити, щоб вірус не потрапляв на гаджет чи комп’ютер?

Потрібно обов’язково використовувати антивіруси . До речі, є багато безкоштовних антивірусів, які справді допомагають. Так само і браузер слідкує за сайтами, які ми відвідуємо і на деяких сторінках він одразу пише, що це погана сторінка не треба заходити . Саме тому треба користуватися перевіреним ресурсами.

Не можу не запитати ще про те, наскільки безпечними є безкоштовні мережі wifi?

Це є безпечно в тому випадку, якщо ми йому довіряємо. Тобто якщо це якийсь відомий wifi і ми знаємо, що його обслуговує спеціаліст. Але якщо це звичайний wifi, то ми маємо розуміти, що, можливо, хтось поставив його собі на підвіконник і за ним поставив спеціальний сервер, який аналізує повністю всі дані і це дає йому змогу відразу без логінів та паролів потрапити на вашу сторінку будь-якої соціальної мережі.

Які існують правила для того, аби людина не потрапила на гачок до кібершахраїв?

Основні правила – це бути обережним у соціальних мережах. Не варто додавати людей, яких Ви не знаєте, для того щоб ця людина не отримала якусь особисту інформацію чи доступ до Вашої сторінки. Ще дуже важливою частиною є складність паролю. Якщо Ви створите легкий пароль, його дуже швидко можуть вгадати. Адже на сьогоднішній день комп’ютерна техніка дуже швидко опрацьовує інформацію. Комп’ютер по мережі може передавати паролі, приблизно 100 тис комбінацій за одну секунду. Тому пароль має бути складний. Він має складатися не тільки з цифр, а й з літер та спеціальних символів. Можна навіть на різних мовах писати.

1 0 15848cc grinvalds depositphotos

А на скільки часто варто змінювати паролі?

Періодичні зміни пароля залежать від його складності. Якщо Ви дійсно впевнені, що це дійсно складний пароль, то він може у Вас бути навіть пів року. Але через пів року його варто змінити. Якщо це недуже складний пароль, то варто змінювати його частіше. І також варто встановлювати різні паролі для різних мереж. Щоб зловмисник не вкрав всіх Ваших акаунтів. Також варто використовувати двохфакторну афторизацію.

А чим корисна двохфакторна авторизація?

Вона корисна тим, що крім логіна і пароля на сайті, Вам ще приходить SMS з підтвердженням входу.

Що варто робити, якщо ж людині все таки зламали сторінку чи викрали персональні дані?

Потрібно заблокувати цю сторінку. Також варто звернутися в службу підтримки тієї соцмережі, сторінку якої Вам зламали. І коли все відновите, треба поміняти всі паролі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews