У Львові розповіли, як спецслужби тримають корупціонерів на гачку (Відео)

18.09.2020 21:19   Джерело: Щоденний Львів
Опубліковано : Патрік Скеля

Вибір без вибору: перші 10 років Незалежності СБУ не виконувала своєї місіії, а високопосадовці, починаючи від мерів, так чи інакше перебували під впливом Москви. Цьогорічні місцеві вибори відбуваються на 30-му році української незалежності, але і тепер рука Кремля намагається керувати українським політикумом на усіх його рівнях. Найчастіше – за допомогою підкупу. Як протидіяти цьому?

Читайте також

Львівські прокурори обвинувачують волинського поліцейського у отриманні 3 000 доларів США неправомірної вигоди
На Львівщині керівник підрозділу Держприкордонслужби вимагав гроші з підлеглих
Так мало не бере: у Львівській області прикордонник відмовився від 500 грн

Богдан Панкевич, співзасновник Української Галицької партії, вважає, що нам потрібно брати за приклад європейський досвід:  

- Повоєнна Європа розбудовувалась на християнській демократії, яка впирається у сильні незалежні громади. Вони вже потім створюють і суспільство, і країну. А центральний уряд - це безпека держави та інші речі, які належать до компетенції центрального уряду. В умовах України, якщо щось було би не так з центральної владою, то патріотичні та незалежні громади якраз і є оцією гарантією. Ось чому так важливо не допустити чужинців-колаборантів до керівництва ОТГ, - вважає він.

Представник Української Галицької партії нагадав, що 30 років тому саме Львів став П’ємонтом демократичних процесів в Україні, і цю традицію мусимо підтримувати, пише - Щоденний Львів.

- У 1990 році ми тут, в Галичині, перемогли на демократичних виборах уперше в повоєнній історії - комуністичну монополію. У Верховну Раду України, і в місцеву ради ми обрали представників Руху, який тоді представляв інтереси громадянського суспільства.  

Національною бідою Богдан Панкевич вважає те, що ворога не вдалося подолати вчасно і цілковито.

- Тривалий час у нас була комуністична група - 239 осіб у Верховній Раді України і через те, що Компартію заборонили, але перевиборів не зробили, ця група далі визначала долю України в радянській парадигмі влади і радянських пріоритетів під національними прапорами, - нагадує він.

За словами Богдана Панкевича, цей подих пострадянщини і вплив Кремля ми відчуваємо і сьогодні. А СБУ, яка би мала контролювати і зупиняти всі випадки впливу агентів Росії на українські політичні процеси, працює недостатньо добре.

- Мене це не дивує. Але зараз вони хоча би щось роблять, а перші 10 років лише вивіска відповідала назві. Треба розуміти, що навіть на рівні мера міста ще в 1990-тих роках – це були всі люди  під впливом і контрольовані так чи інакше Москвою. І не варто думати, що ми позбулися цього і зараз.

Богдан Панкевич підкреслив, що тактика КДБ і вже тепер ФСБ  -  це тримати людину на гачку. А потрапляє український посадовець на цей гачок переважно за гроші – його банально підкуповують, а пізніше змушують співпрацювати. Те ж саме стосується депутатів, яким проплачують те чи інше голосування – чи то  в парламенті, чи то в місцевій раді.

- Уся корупція, яка відбувається в місцевих органах влади, є відомою. Приходить якийсь Іван Іванович і каже: «Ми знаємо, що тобі дали декілька тисяч доларів за те чи інше голосування. А тепер зроби послугу нам… Ось чому мій висновок такий: кожен корупціонер - це загроза державній безпеці. Чи це - корупціонер на рівні міста, чи обласної ради чи ВРУ та уряду. Тому що ця людина потенційно керована ворогами. Маю прохання до людей: не обирайте корупціонерів, проголосуйте за тих, хто не заплямував свої руки, –  закликав політик.

Таку думку Богдан Панкевич висловив на засіданні “Як запобігти проникненню агентів російського впливу в місцеві ради Львівщини?” у Львівському пресклубі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Щоденний Львів