На Львівщині з'явиться лісова поліція і автоматичне анулювання лісорубних квитків

22.01.2021 12:59   Джерело: Щоденний Львів
Опубліковано : Патрік Скеля

Якщо пропозиції Львівської облдержадміністрації інсталюють у лісове законодавство.

Читайте також

У Дрогобичі розслідують незаконну вирубку дерев в парку
У Турківському районі поліцейські вилучили незаконно зрубану деревину
Голі Карпати: прокуратура зацікавилась фактом незаконної рубки у с. Либохорі

Робоча група з питань контролю за збереженням лісових ресурсів при Львівській ОДА напрацювала пропозиції змін до законодавства, яке регламентує діяльність суб’єктів лісогосподарської галузі. Їх вже надіслали до Верховної Ради і Кабміну та просять врахувати при розробці відповідних нормативно-правових документів.

Про це інформує преслужба ЛОДА, пише - Щоденний Львів.

«Як відомо, з червня минулого року при ЛОДА працює робоча група, яка має на меті вирішити проблеми лісової галузі області. Окрім чиновників та лісників, до неї входять екологи, правоохоронці та громадські активісти. Разом ми вияснили реальний стан справ у лісовій сфері і побачили, що є багато прогалин у законодавстві. Без їх усунення важко попередити незаконні вирубки та суттєво змінити підходи до господарювання в лісі», - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Серед пропозицій, які напрацювала група, - посилення відповідальності для підприємств, організацій, установ та громадян за порушення дотримання вимог санітарних правил в лісах; внесення змін в Лісовий кодекс України в частині автоматичного анулювання лісорубних квитків при виявленні порушень при здійсненні діяльності; внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та в частині посилення розміру санкцій за незаконну порубку і пошкодження дерев; внесення змін до Кримінального Кодексу України в частині підвищення відповідальності службових осіб постійних лісокористувачів за незаконну порубку дерев; внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення в галузі охорони лісів та підвищення ефективності здійснення державного контролю у сфері охорони лісів.

Пропонують також встановити адміністративну відповідальність для постійних лісокористувачів за подання завідомо недостовірної інформації про походження, заготівлю та реалізацію деревини до єдиної державної системи електронного обліку; встановити відповідальність для споживачів лісопродукції за незаконний обіг деревини та експорт продукції переробки з такої деревини.

«На нашу думку, працівники відомчої лісової охорони мають мати можливість оформляти протоколи про порушення лісового та природоохоронного законодавства. Для цього треба внести певні зміни до Лісового кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення. Є потреба змін і в частині проведення позапланових перевірок за зверненням фізичної особи», - каже Козицький.

Основна мета напрацьованих законодавчих змін - раціональне використання лісових ресурсів області, сприяння розвитку малого та середнього бізнесу в деревообробній галузі, забезпечення безпечних умов праці працівників деревообробної галузі.

«Лісова господарка має сприяти якісному наповненню місцевих бюджетів, зокрема бюджетів громад. Для цього треба внести певні зміни до Бюджетного Кодексу України в частині розподілу рентних платежів комунальних лісогосподарських підприємств, які дозволять збільшити частку наповнення місцевих бюджетів, - каже Максим Козицький. – Також, на нашу думку, треба внести зміни до Податкового Кодексу України в частині оподаткування земель лісогосподарського призначення, що дозволить знизити податкове навантаження лісової галузі».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Щоденний Львів