Кіберполіція та слідчі поліції Києва викрили злочинну групу у привласненні 10 мільйонів гривень під виглядом послуг працевлаштування

04.10.2022 19:26   Джерело: cyberpolice.gov.ua
Опубліковано : Львівський Новинар

За допомогою власного вебсайта фігуранти пропонували українцям платні послуги з працевлаштування за кордоном. Однак, отримавши гроші клієнтів, зникали. Зловмисникам оголосили підозру.

Угруповання викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам у Києві спільно зі слідчими Дарницького управління поліції за сприяння співробітників служби безпеки банку. Процесуальне керівництво здійснює Дарницька окружна прокуратура Києва.

Встановлено, що до схеми онлайн-шахрайства причетні 13 фігурантів. Організатор схеми створив власний вебсайт та координував «роботу» інших учасників угруповання.

На сайті імітувалося надання послуг працевлаштування для українців за кордоном. Клієнти вносили 250 євро передплати. Однак, одержавши гроші, фігуранти не виконували взятих на себе обов’язків.

За попередніми підрахунками, у такий спосіб угруповання ошукало щонайменше тисячу осіб на близько 10 мільйонів гривень. Гроші потерпілих зловмисники розподіляли між собою.

Правоохоронці провели 24 обшуки за місцями мешкання та «роботи» зловмисників. За результатами вилучено понад 100 одиниць комп’ютерної техніки, мобільні телефони та банківські картки, документацію. Також вилучено понад мільйон гривень готівкою, близько 35 тисяч доларів та 12 тисяч євро.

Зловмисникам оголошено про підозру за ч. 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Дев'ятьом підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, ще двом – цілодобовий домашній арешт. Щодо інших підозрюваних розгляд клопотань про обрання запобіжних заходів триває.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: cyberpolice.gov.ua