П’ять закинутих палаців біля Львова, які слід побачити

11.03.2023 20:07   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Шукаєте нестандартні місця для подорожі неподалік Львова? Цікавитеся історією та старими будівлями?

Видання "Бомок" пропонує підбірку п'ятьох старовинних замків поблизу міста Лева, які варто відвідати. Це пізнавальний авто-вело-мото-фото маршрут вихідного дня.

null

Палаци перебувають у державній власності. За тридцять років незалежності коштів на їх утримання, на жаль, так і не знайшли. А зараз тим паче: країну потрібно відбудовувати. Тому відвідайте їх, поки не запізно.

Палац Жевуських-Лянцкоронських, місто Старий Розділ

null
Фото з мережі Інтернет

Резиденція Лянцкоронських розташована у глибині великого парка. Протягом кількох століть її розбудовували і розширювали. А сьогодні вона поступово перетворюється в руїни.

Перший величезний палац на цій території з’явився у середині XVIII століття і належав роду Жевуських. У ньому зберігалася презентабельна, на той час, колекція живопису.

З приходом радянської влади у палацових покоях облаштували притулок для дітей-сиріт. У другій половині ХХ століття у маєтку діяв санаторій «Розділ».

З 2004 року будівля стоїть закинутою і переживає часи руйнації. Доступ до палацу відкритий для всіх.

Ось його координати.

Палац Скринських-Чарторийських, місто Журавно

null
 
Палац збудований у вигляді підкови із симетрично розташованими двома крилами. Головний фасад прикрашав портик, а ще був великий балкон з колонами тосканського ордеру. На території палацового комплексу був зимовий сад і альтанка, обрамлена чавунною балюстрадою. Навколо палацу було закладено ландшафтний парк.

З радянських часів і дотепер на території маєтку діє дитячий протитуберкульозний санаторій. Палац служив одним з його корпусів до пожежі 2004 року. Хоч і мізерні, у ньому збереглися залишки колишнього оздоблення.

По фото зсередини палацу можна побачити, що там місцями навіть гірше, ніж зовні. Вхід охороняється, потрібно домовлятися з сторожем.

Ось його координати.

Палац Стефануса-Подлевського, село Черниця

null
Фото з мережі Інтернет

Палац в селі Черниця був збудований в 17 ст. на місці середньовічного замку. За Австрії це був маєток власників села. За Польщі тут відкрили український агрономічний інститут.

За радянської влади в будівлях палацу і маєтку відкрили сільськогосподарський технікум та школу. Вони проіснували до 1979 року. Після цього споруди пустують та поступово занепадають.

В 1993 році в палаці знімали серіал «Злочин з багатьма невідомими» за мотивами кримінальних репортажів Івана Франка. Тоді палац ще був у цілком пристойному стані. У руїну він перетворився вже за незалежності. І не потрібно російських ракет, самі можемо.

Ось його координати.

 Розкішний палац Балів коло м. Комарно

null
Фото з мережі Інтернет

Будівлю зведено впродовж 1898 – 1899 років за проєктом львівського архітектора Владислава Галицького у стилі французького неоренесансу. Палац цегляний, двоповерховий, колись був вкритий черепицею.  Скульптурне оздоблення виконав скульптор Петро Герасимович.

За часів совєтів у палаці розташовували туберкульозний диспансер, який закрили у 2017 році. З того часу він пустує.

Парадний вхід до палацу зачинено, але потрапити до середини все ж можна. Ось опис як. Найперше, що вражає та є найкраще збереженим у всій будівлі – розкішні дерев’яні сходи із вирізьбленим гербом родини Балів. Та й загалом, поблукавши палацом можна ще побачити зразки розкішного оздоблення.

В 2022 році місцева влада запланувала створити тут туристичний маршрут.

Ось його координати.

Палац Марсів коло м. Судова Вишня

null
Фото з мережі Інтернет

Палац Марсів був збудований в XVIII столітті родиною графів Коморовських. На початку XX століття цей маєток викупила родина Марсів.

Розквіт палацу прийшовся на часи естета Віталіса Марса, власника Судової Вишні. Він також був відомим колекціонером мистецтва: придбав для палацу старовинні меблі та влаштував бібліотеки.

У радянські часи палац конфіскували та переобладнали в гуртожиток зооветеринарного технікуму. В 1995 році палац згорів, і, з того часу, стоїть у руїнах.

В 2022 році палац Марсів виставили на продаж за 1 гривню. Покупця досі не знайшлося.

Ось його координати.

Джерело: RDZS

 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews