Львівська міськрада відсудила у забудовника ЖК «Парус Smart» 1,15 млн грн

07.06.2023 16:40   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Позов міськради передбачав виплату суттєво більшої суми у 2,17 млн грн, однак суд дослухався до аргументів відповідача та мінімізував розмір штрафу та пені, які були частиною судового позову.

Господарський суд Львівської області частково задовольнив позов Львівської міськради, зобов’язавши місцевого забудовника ТОВ «Укр-Євро-Сервіс» виплатити 1,15 млн грн боргу. Відповідне рішення було оприлюднено в держреєсті 2 червня.

Як було встановлено під час розгляду справи, наприкінці червня 2019 року між Львівською міськрадою та ТОВ «Укр-Євро-Сервіс» було підписано договір оренди земельної ділянки площею 1,58 га на перетині вулиць Трускавецька та Підстригача.  Пізніше тут збудували ЖК «Парус Smart».

Договір оренди був укладений на 10 років. При цьому ТОВ «Укр-Євро-Сервіс» зобов’язувалось щомісячно платити по 91 тис. грн. Сторони погодили, що в разі прострочення платежів на компанію буде накладатись штраф у розмірі 100% орендної плати.

Тим не менше, з 1 січня до 1 грудня 2022 року «Укр-Євро-Сервіс» не платив оренду, накопичивши у підсумку 927,78 тис. грн боргу. Додатково Львівська міськрада через суд вимагала стягнути з компанії 76 тис. грн пені, 62,97 тис грн інфляційних втрат, 9,72 тис. грн 3% річних та 1,09 млн грн штрафу.

Суд визнав, що загальна сума позовних вимог обрахована правильно. Однак враховуючи військовий стан та значне зниження прибутків відповідача, такі суттєві розміри пені та штрафу можуть призвести до банкрутства та подальшої неплатоспроможності «Укр-Євро-Сервіс», що, відповідно, не дозволить компанії погасити основну суму боргу.

Враховуючи наявні обставини суд прийняв рішення зменшити на 90% розміри заявлених пені та штрафу. Інші суми позовних вимог були залишені без змін. Крім того, оскільки наразі компанія вчасно сплачує поточну орендну плату, Господарський суд підтримав і клопотання відповідача про розтермінування виплати боргу впродовж 12 місяців.

Засновниками ТОВ «Укр-Євро-Сервіс» вказані львівські підприємці Сергій Мамчур та Наталія Рудюк. Підприємці мають в своєму активі ще з півтора десятка різноманітних фірм: ТОВ «Парус парк», ТОВ «Блиск-плюс», ТОВ «Галдорсервіс», ТОВ «Генбудпідряд 1» та інші. Наталія Рудюк, окрім підприємницької діяльності, пробувала свої сили й в політиці. В 2015-му році балотувалась до Львівської міської ради від партії «Народний контроль», однак достатньої підтримки від виборців не отримала.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews