«Торфовище Білогорща» залишиться заказником місцевого значення

23.07.2023 22:25   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Таке рішення ухвалив Львівський окружний адміністративний суд.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Скасувати рішення Львівської обласної ради про створення заказника «Торфовище Білогорща» вимагали чотири гаражні кооперативи

 

“Нагадаємо, що ландшафтний заказник місцевого значення «Торфовище Білогорща» займає площу 92 га та знаходиться межах Львівської міської ради та Зимноводівської сільської ради”, – йдеться у повідомленні.

З ініціативою створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Торфовище Білогорща» виступили жителі Львова (Білогорща, Рясне, Левандівка).

“Разом з тим, громадські активісти підготували петицію «Про необхідність створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Торфовище Білогорща». Вона набрала необхідну кількість голосів, що свідчило про позицію громадськості стосовно створення заказника, та у березні 2017 року була підтримана депутатським корпусом Львівської міської ради”, – додали у дописі.

Інститут екології Карпат НАН України розробив Проєкт створення ландшафтного заказника місцевого значення «Білогорща». Відповідно до законодавства, наявність об’єктів Червоної книги України на території визначає пріоритетність створення об’єктів природно-заповідного фонду над іншими видами користування.

Заказник створили для збереження унікальних торфово-болотних комплексів на головному європейському вододілі з найглибшим у регіоні заляганням покладів торфу, з високим біотичним різноманіттям, підтвердженим наявністю оселищ 42 раритетних видів рослин та 25 раритетних видів тварин. Серед унікальних тварин, занесених до Червоної книги тут можна зустріти: білозубку, кажана вуханя, нетопира, горностя, тхора тощо.

Попри те, що клопотання було подано в кінці 2016 року, рішення про створення заказника Львівською обласною радою прийнято у 2019 році. Це свідчення того, що створення заповідних об’єктів це складна робота, це зустрічі, листування, наради, переконання, аргументація і тільки спільні зусилля і спільна позиція усіх учасників та зацікавлених сторін дає результат, як це було у ситуації зі створенням Торфовища Білогорща.

«Після такого складного шляху виявляється, що в межах заказника роздали землю під гаражні кооперативи. Рішення про виділення землі зайняло, умовно, три дні, тоді як робота над створенням заповідного об’єкту тривала три роки. Однак, багаторічна праця науковців, природоохоронних організацій, громадськості, Львівської міської ради, Львівської облдержадміністрації, Львівської обласної ради над створенням ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща» не виявилася марною, суд підтвердив законність його створення. І тут хочеться сказати: «Справедливість є і за неї варто боротися», – зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews