Верховний Суд дозволив Львівській ОВА не розсекречувати імена втікачів через систему «Шлях»

12.08.2023 16:55   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Судді також вирішили, що отримання журналістами імен водіїв-ухилянтів поставить під сумнів доброчесність однофамільців.

Верховний Суд відмовив у розгляді касаційної скарги на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду, що фактично скасував вердикт судді Львівського окружного адмінсуду Галини Морської, яка зобов’язала Львівську ОВА надати документи, що стосуються зловживання системою «Шлях».

Спроби NGL.media отримати ці документи законним шляхом тривали понад шість місяців і завершилися невдачею.

Фактично судді Восьмого апеляційного адміністративного суду Романа Хобор, Надія Бруновська і Руслан Шавель перейняли на себе роль редакторів і зробили висновок – якщо надати NGL.media лише прізвища без іншої інформації про водіїв, то це «не відповідатиме меті запиту», а саме «дослідженню організацій, які зловживають правом на подання заявок для виїзду чоловіків за кордон в умовах воєнного стану». Хоча насправді отримання імен дозволило б NGL.media з’ясувати і назви цих організацій.

Судді також вирішили, що отримання журналістами імен водіїв-ухилянтів поставить під сумнів доброчесність однофамільців.

За чотири робочі дні після рішення апеляційного суду Львівська ОВА надала відповідь на запит NGL.media, приховавши усю можливу інформацію, окрім дат народження і назв організацій, які були ініціаторами скасування дозволів на виїзд (переважно, це Держприкордонслужба).

Журналісти оскаржити таке рішення апеляційного суду у касаційному порядку. Оскільки справу розглядали за правила спрощеного провадження і , то касаційну скаргу можна подавати лише у певних випадках – зокрема, якщо справа становить значний суспільний інтерес.

Але суддя Верховного Суду Надія Данилевич вирішила 7 серпня, що позивач Олександра Губицька недостатньо обгрунтувала значний суспільний інтерес і у цій справі і відмовила у розгляді касаційної скарги. 10 серпня Вища рада правосуддя (ВРП) звільнила Надію Данилевич з посади судді Верховного Суду у зв’язку з її заявою про відставку.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews