Чоловік, якого львівські воєнкоми утримували шість днів, виявився ухилянтом

20.09.2023 17:24   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська
Чоловік з Харківщини, якого побили в одному з відділів Самбірського районного військкомату Львівської області, намагався нелегально виїхати до Польщі.

Про це розповіла речниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в етері телемаратону «Єдині новини».

«Наразі, наскільки мені відомо, потерпілий перебуває на обстеженні у лікарів. Відомо те, що ця людина родом з Харківщини. Він є призовного віку. Як він опинився у ТЦК, природно виникає запитання. Виявилося, що його було затримано на кордоні з Польщею, він намагався його нелегально перетнути», — сказала речниця ДБР.

Вона зазначила, що за незаконний перетин кордону на чоловіка склали протокол, який передбачає адмінвідповідальність. Після викриття йому «запропонували піти в ТЦК» і стати на облік, оскільки він є військовозобов'язаним. А вже у самому ТЦК йому «радили пройти ВЛК та йти служити».

«Слідством встановлено, що він відмовився. А те, що ми побачили на відео, стало продовженням розвитку цих подій. Це жодним чином не виправдовує працівників ТЦК, які чинили наругу, погрожували зброєю», — сказала речниця ДБР.

Напередодні соцмережами поширилося відео, у якому чоловік у військовій формі погрожує цивільному, б’є його та наводить на нього зброю.

Керівництво Львівського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки призначило службову перевірку. На цей час військовослужбовців, які потрапили у відео, відсторонили від виконання обовʼязків.

ДБР попередньо встановило, що 19 вересня військовослужбовець-водій ТЦК у Самборі побив чоловіка, при цьому погрожував йому зброєю. Він бив потерпілого руками та ногами по тілу та обличчю.

Слідчі встановили, що фігуранти утримували потерпілого у приміщенні військкомату з 12 вересня 2023 року. Вони морили його голодом, били його та знущалися з нього аби він добровільно пройшов військово-лікарську комісію.

Наразі ДБР затримало заступника начальника одного з відділів Самбірського районного військкомату та військовослужбовця-водія цього відділу. Вирішується питання повідомлення їм про підозру в незаконному позбавленні волі, катуванні та перевищенні військовою особою службових повноважень (ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 127, ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України).

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews