Козицький та президент міжнародної федерації «СОС Дитячі Містечка» обговорили напрями подальшої співпраці

26.10.2023 13:19   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Цьогоріч представництво федерації в Україні відзначає 20-ту річницю своєї діяльності.

25 жовтня, начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з президентом міжнародної федерації «СОС Дитячі Містечка» Дереже Вордофа.

Нагадаємо, днями Дережа Вордофа уперше прибув на Львівщину, щоб ознайомитися з ситуацією і зрозуміти, яким чином федерація може допомогти нашій державі, щоб захистити права українських дітей. Окрім того, цьогоріч «СОС Дитячі Містечка» відзначає 20-ту річницю своєї діяльності в Україні.

Участь у сьогоднішній зустрічі також взяли Національний директор Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС Дитячі містечка Україна», яка є частиною міжнародної федерації і представником в Україні, Сергій Лукашов, членкиня правління «СОС Дитячі Містечка» Елла Янчур, менеджерка «СОС Дитячі містечка Україна» у Львівській області Наталія Кузяк, начальник Служби у справах дітей ЛОВА Володимир Лис та начальник Львівського обласного центру соціальних служб Ярослав Бордіян.

Дереже Вордофа наголосив, що федерація «СОС Дитячі Містчека» готова ділитися своїм досвідом, ресурсами та навичками з державними органами влади України, обов’язком яких є турбота про дітей. 

«Ми готові усім, чим можемо, сприяти тому, щоб держава могла виконувати свій обов’язок (дбати про дітей – ред.). Попереду нас чекають дуже великі випробування, навіть якщо війна зупиниться сьогодні, все одно багато років доведеться працювати над відновленням інфраструктури, по поверненню біженців з-за кордону і по реабілітації дітей, які зазнали травм і страждань. Треба на це планувати і ресурси і час, бо це довга робота.

Ми закликаємо вас продовжувати нашу співпрацю, оскільки ми працюємо в багатьох країнах, приносимо досвід, компетенції, вміння з багатьох країн, і ми ними хочемо ділитися, адже у нас є капітал знань. Хочу запевнити вас, що велику дружбу, підтримку і співчуття викликає Україна зараз у світі. Ви прекрасна країна з величезними традиціями. Ви можете розраховувати на підтримку світової спільноти», – запевнив Дережа Вордофа.

Начальник Львівської ОВА подякував представникам міжнародної федерації «СОС Дитячі Містечка» за постійну допомогу і підтримку та окреслив проєкти і сфери для можливої подальшої співпраці федерації та ЛОВА. Зокрема, це потреба у залученні відповідних спеціалістів до:

-  базового психологічного навчання для вчителів;

-  розвитку гуртків, зокрема наукового спрямування, оскільки їх в області є вкрай мало;

 «Почуй лікаря»;

-  «Школа відповідального батьківства»;

-  розвитку молодіжних центрів у громадах;

Також сторони домовилися продовжувати спільну роботу щодо облаштування у бібліотеках області соціальних (інтерактивних) просторів для дітей. Нагадаємо,  цьогоріч за підтримки МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка Україна» у бібліотеках Львівщини відкрили десять таких просторів.

«Наступного року ми хочемо організувати проведення базових психологічних навчань для максимальної кількості вчителів. Для того, щоб вони могли помітити, оцінити психологічний стан дитини і скерувати при потребі дитину й батьків до спеціалістів. Нам дуже потрібна саме методологічна підтримка. Дуже багато дітей стикнулися з втратою і насиллям. Вчителі спілкуються з дітьми щодня і саме вони могли б розпізнати, коли потрібна допомога. Але для цього необхідні нові знання, враховуючи реалії війни», – зазначив Максим Козицький.

Він також додав, що важливо нові проєкти запроваджувати і розвивати у громадах, оскільки більшість інституцій та осередків громадських організацій працюють у містах обласного значення, в той час як у менших містечках чи селах доступу до нових знань, тренінгів, місць підтримки, локацій для дозвілля дітей набагато менше.

Слід додати, що у Львові працює Центр укріплення сім’ї МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка Україна», де надають підтримку опікунським, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, а також сім’ям з числа ВПО. Детальніше – тут.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews