Система «Шлях»: за рік на Львівщині перетин кордону схвалили для 45% заявників

21.11.2023 17:54   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Загалом за цей період Львівська ОВА розглянула близько 5,5 тисяч заяв від організацій на орієнтовно 48 тисяч фізичних осіб.

У період воєнного стану військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років можуть перетнути кордон з використанням системи «Шлях». Заяви щодо виїзду розглядають обласні військові адміністрації, йдеться у повідомленні ЛОВА.

Середній показник звернень, які схвалили за 2023 рік складає 45%. Для того, аби вашу заявку розглянули, необхідно подати до Львівської ОВА пакет необхідних документів.

«Ми вимагаємо три блоки документів: відповідні запити військових організацій чи військових частин або інших установ, наприклад освітнього характеру. Другий блок -  необхідно подати документи, які підтверджують те, що людина дійсно здійснює перевезення гуманітарного вантажу а це відповідні спеціальні митні декларації. А також до пакету документів слід додати акти прийому-передачі чи інші документи, які підтверджують передачу набувачам гуманітарної допомоги», - розповів в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА керівник апарату Тарас Грень.

null
Фото з мережі Інтернет

Дозвіл на перетин кордону надають від 30 до 90 днів. Відлік часу починається з моменту перетину державного кордону. До слова, станом на сьогодні термін перебування за межами України перевищено у 3,4 % випадків від загальної кількості осіб, включених в систему Шлях у 2023 році.

«В зону відповідальності обласних адміністрації входить внесення відповідних осіб в систему «Шлях», після того, як вони подали пакет необхідних документів. Далі повноваження переходять до Державної прикордонної служби. При цьому Львівська ОВА не володіє інформацією про кількість людей, які упродовж повномасштабної війни виїхали за кордон, скориставшись системою «Шлях»», - акцентував Тарас Грень.

Важливо пам’ятати, що внесення водія до системи «Шлях» не гарантує перетину кордону. Кінцеве рішення про перетин кордону конкретним водієм ухвалюють прикордонники після перевірки всіх необхідних документів.

«Упродовж трьох тижнів листопада через систему «Шлях» кордон перетнули 21 тисяча людей. Майже 400 особам відмовили у такій процедурі, адже вони не підтвердили мету свого виїзду. Наприклад, у жовтні за кордон по системі виїхали 30 тисяч людей, на противагу 700, яким відмовили. Основне навантаження лягло на пункти пропуску «Шегині», «Рава-Руська», «Краківець», «Смільниця» та «Грушів»», - зазначив заступник начальника штабу, начальник штабу з відділу організації прикордонного контролю 7 Карпатського прикордонного загону Іван Баран.

Отож, для отримання права виїзду за межі України строком на один місяць, чоловікам (водіям) віком 18-60 років необхідно звернутись з листом до Львівської обласної військової адміністрації на електронну адресу: Humtransport1@gmail.com.  У темі листа обов'язково вказати повну назву вашої організації.

Корисна інформація:

- Для отримання дозволу (зразок листа за посиланням). Обґрунтування має містити обсяги вантажів, які відповідають кількості ТЗ та кількості осіб у пропозиціях для їх перевезення та підтверджуючі документи щодо співпраці отримувачів та відправників вантажів (договори, меморандуми) в рамках такої діяльності (з відповідними реквізитами).

- Для отримання повторного дозволу на перетин державного кордону чоловіками, які вже виїжджали за межі України на підставі рішення ЛОВА про виїзд за межі України в умовах правового режиму воєнного стану. (зразок листа за посиланням).

- Кількість водіїв повинна відповідати обсягу вантажу та поданому обґрунтуванню

- Підтвердженням щодо попереднього здійснення такої діяльності вважаються копії митних декларацій про ввезення вантажів, актів прийому-передачі таких вантажів отримувачами допомоги, інші підтверджуючі документи.

Інформація за телефоном: 097-321-49-40.

Після опрацювання отриманих звернень, ЛОВА приймає рішення про виїзд за межі України водіїв, та надсилає відповідні листи до Державної прикордонної служби України. Вона, своєю чергою, приймає рішення стосовно пропуску водія ТЗ та/або гуманітарного вантажу за наявності рішення ЛОВА про виїзд за межі України, виконання правил перетину державного кордону України та наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі. У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби у перетинанні державного кордону відмовляють.

Розгляд звернення триває до 10 робочих днів та з врахуванням кількості звернень, що перебувають на розгляді. Подача документів повинна здійснюватись не пізніше 5 робочих днів до запланованого виїзду. При порушенні зазначених вимог відповідні звернення не підлягатимуть розгляду. З 1 квітня подати документи на виїзд водіїв призовного віку можна лише з використанням е-підпису (детальніше тут).


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews