На Тернопільщині поліція затримала учасників ОЗГ, які «спеціалізувалися» на вивезенні ухилянтів за кордон

23.11.2023 16:14   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Вартість «зеленого світла» на кордоні становила 8000 доларів США.

До організації діяльності угруповання причетні двоє киян, а також мешканці Тернопільської та Львівської областей. Для реалізації свого злочинного задуму фігурант відкрив підприємство, що займалось наданням послуг пасажирських та вантажних перевезень. Для уникнення викриття зловмисник кожні два тижні здійснював перереєстрацію транспортного засобу для заміни номерних знаків.

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області спільно зі слідчими обласної поліції заблокували ще одну «схему» незаконного переправлення чоловіків призовного віку за кордон. Організував її 48-річний мешканець столиці.

Для реалізації свого злочинного задуму фігурант відкрив підприємство, що займалось наданням послуг пасажирських та вантажних перевезень. Це давало йому можливість вносити необхідні дані ухилянтів до інформаційної системи для безперешкодного виїзду до країн Європи. Для уникнення викриття зловмисник кожні два тижні здійснював перереєстрацію транспортного засобу для заміни номерних знаків.

Для налагодження функціонування схеми організатор залучив до протиправної діяльності ще кількох спільників, кожен з яких відповідав за свій напрям роботи: пошук охочих уникнути мобілізації та незаконно виїхати за межі України, організація виїзду ухилянтів, здійснення юридичного та бухгалтерського супроводу. Свої «послуги» організатор угруповання оцінював у 8000 доларів США, які потім розподіляв між співучасниками злочинної діяльності.

21 листопада у ході проведення спецоперації правоохоронці за силової підтримки спецпризначенців «КОРД» та роти поліції особливого призначення затримали організатора під час отримання другого траншу - 4000 доларів США. Раніше поліцейські задокументували факт одержання ним ще 4000 американських доларів. Його та ще одного фігуранта затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Затриманим повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

За попередньою інформацією, послугами «схемників» встигли скористатися щонайменше 20 осіб, дані яких зловмисники незаконно внесли до інформаційної системи.

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews