На території Львівської політехніки створять простір із пам'ятником Євгену Коновальцю

10.01.2024 10:54   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

9 січня у Львові оголосили архітектурний конкурс на найкращий проєкт громадського простору із пам'ятником Євгену Коновальцю.

Простір на території Національного університету "Львівська політехніка" буде призначений для відпочинку студентів і містян, а також для заходів із вшанування пам'яті Євгена Коновальця.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Рішення про проведення конкурсу ухвалили сьогодні, 9 січня, під час засідання виконавчого комітету. Реєстрація на конкурс триватиме до 17:00 21 січня 2024 року. Подати проєкт можна до 17:00 11 березня 2024 року.

"Ми запланували такий простір там, де вулиця Коновальця фактично зустрічається з вулицею Бандери, перед першим навчальним корпусом. Ми маємо погодження від Політехніки навіть на можливість демонтувати паркан і увесь цей простір об’єднати. Тобто де-факто ми будемо мати більш зручну вулицю Бандери з можливістю і десь присісти, і мати додаткове озеленення, а також інклюзивність та доступність просторів. Разом з тим матимемо і мистецький спосіб вшанування пам’яті Євгена Коновальця", — розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Призовий фонд конкурсу — 450 тисяч гривень. Учасник, який посяде перше місце, отримає 200 тисяч гривень, друге — 150 тисяч гривень, а третє — 100 тисяч гривень. Конкурс фінансують за гроші благодійників.

До складу журі конкурсу ввійшли: 

  • Антон Коломєйцев — заступник директора департаменту містобудування, начальник управління архітектури та урбаністики, головний архітектор Львова, м. Львів;
  • Олена Василько — архітекторка, директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної військової адміністрації, головна архітекторка області, делегована представниця Львівської обласної військової адміністрації, м. Львів; 
  • Олександр Ярема – архітектор, делегований представник Національної спілки архітекторів, м. Львів;  
  • Василь Косів — доктор мистецтвознавства, ректор Львівської національної академії мистецтв, м. Львів (за згодою); 
  • Богдан Черкес — доктор архітектури, професор, директор Інституту Архітектури та Дизайну Національного університету "Львівська Політехніка", м. Львів (за згодою);
  • Андрій Лесюк — архітектор, керівник та засновник архітектурного бюро "Guess Line Architects", м. Львів (за згодою);
  • Оля Криворучко — архітекторка, керівниця студії ландшафтної архітектури "Urbanideas", м. Львів (за згодою).

Євген Коновалець — військовий і політичний діяч, полковник Армії УНР, комендант УВО, голова Проводу українських націоналістів, перший голова ОУН та один із ідеологів українського націоналізму. 23 травня 1938 року в Роттердамі Коновальця вбив агент НКВС.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews