Розкрадання на закупівлі снарядів для ЗСУ: СБУ прийшла з обшуками до чиновників Міноборони та менеджерів «Львівського арсеналу»

27.01.2024 22:35   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Служба безпеки України прийшла з обшуками до чиновників Міністерства оборони та менеджерів "Львівського арсеналу". Їх підозрюють у розкраданні майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі снарядів для Збройних сил. 

Про це повідомляють ЗМІ.

Розслідування злочину відбувалося за сприяння чинного міністра оборони Рустема Умерова.

Цікаво, що серед фігурантів - скандально відомий Олександр Лієв, який був керівником Департаменту військово–технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони. Також обшуки пройшли і в нинішнього керівника цього департаменту Тоомаса Накхура і в керівника «Львівського арсеналу» Юрія Збітнєва.

Як зазначають джерела, по цій справі СБУ працює разом з Нацполіцією та ОГП.

Оновлення. В ОГП розповіли деталі.


 За даними слідства, підозрювані організували схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів. Йдеться про майже 1,5 млрд грн, виділених на придбання 100 тис мінометних пострілів для ЗСУ.

null
Фото ОГП


У серпні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю оптової партії артилерійських снарядів з постачальником озброєнь - українською компанією. Міноборони перерахувало на рахунки підприємства всю суму, передбачену документом.
 
Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну.

null
Фото ОГП

 
Однак до нашої країни артснаряди іноземна фірма не відправила, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури за кордоном. Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.
 
Наразі правоохоронці арештували викрадені кошти, вирішується питання щодо їх повернення до бюджету України.
 За клопотанням прокурорів вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. 

Пʼятьом фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою).

Серед підозрюваних – екс-посадовець Міноборони, затриманий під час спроби втечі з України на пункті перетину кордону. До суду направлено клопотання про обрання запобіжного заходу.

Крім того, серед підозрюваних – нинішній керівник Департаменту військово–технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, очільник та комерційний директор компанії «Львівський арсенал», а також їхній спільник – представник іноземної комерційної структури. Питання щодо запобіжних заходів для них наразі вирішується.

За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора колишньому та чинному керівникам одного із Департаментів Міноборони, керівнику та комерційному директору української компанії, а також представнику іноземної фірми повідомлено про підозру в заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем у складі організованої групи (ч. 5 ст. 191 КК України).

null
ФотоОГП

 
Викриття схеми розкрадання бюджетних коштів здійснювалося прокурорами спільно зі співробітниками Служби безпеки України, Нацполіції України у взаємодії з Міністерством оборони України. Документування злочину відбувалося за сприяння Міністра оборони.

null
Фото ОГП

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews