На базі Львівської політехніки запрацював центр виробництва медичних засобів для військових потреб

13.03.2024 08:06   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

На базі Національного університету "Львівська політехніка" відкрили лабораторію, де виготовляють гідрогелеві пов’язки, призначені для лікування поранень та опіків. Технологію виробництва розробили та запатентували науковці вишу.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Як пояснюють фахівці, інноваційність пов'язок полягає у тому, що вони самостійно розкладаються після використання та виготовлені з природних матеріалів, а це дозволяє уникнути будь-яких подразнень на тілі людини.

Від початку повномасштабної війни науковці разом зі студентами виготовили та передали у прифронтові лікарні й медичні частини понад 230 тисяч таких пов’язок. Виготовляти їх доводилося у різних аудиторіях, бракувало матеріалів, місця та обладнання, що сповільнювало процес. Водночас із передової надходило дуже багато схвальних відгуків про ці засоби.

"Щоб підтримати вкрай потрібну у наш час ідею, минулого року Львівська обласна державна адміністрація в межах Програми інноваційного та науково-технічного розвитку виділила з обласного бюджету 700 тисяч гривень. За ці гроші придбали нове обладнання", — зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Зараз науковці центру можуть виготовляти кілька тисяч невеликих пов’язок за день. Військовим, щоб отримати медичні засоби, потрібно надіслати запит в Інститут хімії та хімічних технологій Львівської політехніки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews