На Львівщині скандал через меморіальну дошку німецькому офіцеру

17.08.2017 13:00   Джерело: press-centr
Опубліковано : Львівський Новинар

У невеличкому містечку Дрогобич, що на Львівщині, де до Другої світової війни більшу частину населення становили євреї, розгорається мало не міжнародний скандал. Дрогобич вважається батьківщиною Юрія Дрогобича, Івана Франка і Бруно Шульца. Тутешні мешканці пам’ятають та поважають своїх великих земляків, а також тих, хто допомагав та рятував їх у роки війни. Навіть попри те, що ці благодійники іноді стояли, так би мовити, по інший бік барикад. Мова про відомого у Дрогобичі німця Ебергарда Гельмріха, який у роки Другої світової врятував понад дві сотні євреїв. Однак не всі сприйняли таку подію «на ура». Знайшлися й такі, хто вимагає демонтувати дошку, - пише press-centr.

Німці захопили Дрогобич буквально з перших днів війни. На той час тут проживало від 15 до 17 тисяч євреїв, що становило майже половину усього населення міста. Більшість із них загинули – німці розстрілювали їх у лісах, вивозили в табори смерті або вбивали на просто місці. До речі, така ж доля спіткала й відомого письменника єврейського походження Бруно Шульца. Словом, вижити вдалося мало кому, але дехто уникнув смерті завдяки саме Ебергарду Гельмріху.

Він був майором вермахту й членом Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини. У роки Другої світової Ебергард Гельмріх в Дрогобичі відповідав за продовольство для окупаційної влади. Але в 1941-1944 роках рятував місцевих євреїв – користуючись службовим положенням, підробляв їхні документи, влаштовував на роботу в місті, а згодом переправляв до Німеччини.

- Кажуть, таким чином йому вдалося врятувати більше 200 осіб, - розповідає кореспонденту PRESS-ЦЕНТР представник єврейської общини Дрогобича Леонід Голдберг. - За це в Ізраїлі офіцера та його дружину ще в 1969 році визнали Праведниками світу.

Ебергард Гельмріх помер 1969 року у Сполучених Штатах.

Встановлення в Дрогобичі на будинку по вулиці Івана Франка, де жив Гельмріх, меморіальної дошки ініціювала ізраїльська позаурядова організація «Дрогобич-Борислав». Спонсорував її виготовлення Георг Гузман, представник німецької «Фундації примирення та спокути». Тож дошку привезли з Німеччини і урочисто відкрили ще 22 червня – у річницю початку війни. На церемонії були присутні і перші особи міста, у тому числі й міський голова Тарас Кучма.

На церемонію відкриття з`їхалися нащадки врятованих німцем євреїв.

Однак тепер місцеві активісти та депутат Львівської облради Михайло Задорожний вимагають її демонтувати, кажуть, що встановлена вона із порушенням законодавства. До того ж пан Задорожний не приховує, що Ебергард Гельмріх був окупантом, тож меморіальній дошці на його честь у Дрогобичі не місце.

- У нас претензії не до людей, а до влади, - пояснює кореспонденту PRESS-ЦЕНТР Михайло Задорожний. – За законом, встановлення меморіальної дошки мали погодити депутати на сесії, однак цього не було. Коли влада надає дозвіл, то вона бере на себе відповідальність. А це означає, що влада Дрогобича не хоче брати на себе відповідальність. Гельмріх прийшов на нашу землю із зброєю, тож є окупантом. То про яку меморіальну дошку може йти мова? А якщо у когось з терористів, тих, що сьогодні воюють на сході України, які прийшли до нас із зброєю, захопили нашу територію, в когось колись прокинеться жалість і він врятує кілька людей, то ми йому теж маємо встановити меморіальну дошку? В Дрогобичі різні люди, комусь той подобається, комусь інший, але якщо всім отак, не розбираючи, встановлювати пам’ятники, то завтра захочуть ще Кім Чен Ину встановити! До прикладу, в 2008 році в Мюнхені українська громада встановлена меморіальну дошку Ярославу Стецьку. Але за рішенням місцевої влади її демонтували. Також не дозволили встановити меморіальну дошку на будинку у Мюнхені, де мешкав Степан Бандера. Бо для нас - вони герої, а хтось іншої думки з того приводу. А ми встановлюємо меморіальну таблицю військовому вермахту, людині, яка в складі нацистської армії окупувала українську землю.

На запитання, чому активісти лише тепер, через два місяці після встановлення дошки, здійняли галас, пан Задорожний відповів, що давно зверталися до міського голови Дрогобича з цього приводу і він дійсно навіть визнав, що дошка встановлена із порушеннями, однак лише пообіцяв зустрітися із ініціаторами її встановлення «для вирішення питання по суті».

- Звернення на ім`я міського голови було ще 11 липня, прийшла й відповідь, що мер визнає: таблиця встановлена з порушенням, і лише пообіцяв «вирішити питання по суті». Потім ще двічі це питання розглядали на засіданні Координаційної ради, постановили його демонтувати. Чому за стільки часу не зробили все, як того вимагає положення, прийняте на сесії?

Тим часом, у міській раді Дрогобича пояснили, мовляв, встановили незаконно, бо часу не було - нащадки врятованих євреїв, які привезли з собою готову дошку із Німеччини, приїхали швидше, ніж були готові усі папери. Тому тепер дошку узаконять, але знімати її не будуть.

Мирослава БЗІКАДЗЕ

Фото: Дрогобицька міська рада


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: press-centr