Антон Веселий

Антон Веселий

блогер, журналіст

Керівництво Львівщини має самостійно визначитися з ангіографом для Львівської обласної клінічної лікарні, - відповідь Уляни Супрун. Оновлено

08.08.2018 23:30   Джерело: LvNews
Автор : Антон Веселий

Міністерство охорони здоров'я не є учасником  процедури розподілу придбаного ангіографічного одладнання, закупленого коштом державної субвенції у співфінансуванні з Львівським обласним бюджетом. Така відповідь на депутатський запит за підписом Уляни Супрун надійшла нещодавно народному депутатові України Оксані Юринець.

 Битва за ангіографи, вкрай необхідні для роботи серцево-судинних хірургів ЛОКЛ розпочалася декілька місяців тому і  дуже швидко з професійної дискусії перебазувалася у політичну площину.

Читайте також

На програму "Доступні ліки" на Львівщині виділили 45 мільйонів
МОЗ не виключає переведення ЛНМУ ім. Данила Галицького у статус факультету класичного університету

Лікарська спільнота наполягає, що найбільший  в регіоні серцево-судинний центр не може залишатися без життєво необхідного устаткування. Народний депутат Оксана Юринець відреагувала у на цю справу у відповідь на звернення ініціативної групи лікарів та пацієнтів: «Довідалась про ситуацію на одному з особистих прийомів. До мене звернулися судинні хірурги з Львівської обласної клінічної лікарні разом із професором Ігорем Кобзою. Це ненормально, коли в закладі, який обслуговує мешканців всієї області операції роблять фактично наосліп. Бо ангіографічного обладнання або немає, або те, що є дає похибки. А отримання такого необхідного нового апарату опиняється під загрозою. Ми звернулися до Міністерства охорони здоров’я. Там нам відповіли, що це не їхня компетенція, оскільки купівля обладнання має відбутись за рахунок субвенції Львівській області. Відтак, повідомили в МОЗі, рішення за керівництвом Львівщини. До нього ми також звернулися, бо переконана, що переможе здоровий глузд і ангіограф закуплять для обласної лікарні, де є насамперед фахівці, які вміють із ним працювати. Бо в іншому випадку може виникнути ситуація подібна до тієї, що була у сусідній області, де обладнання отримав медичний заклад, в якому просто не було кому на ньому працювати».

Як повідомив  головний лікар Львівської обласної лікарні Михайло Гичка, перша частина коштів за ангіографи уже проплачена, апарати вже в Україні і згідно з договорами мають бути доставлені у Львівську обласну клінічну лікарню. Михайло Гичка також підтвердив інформацію про те, що на сьогодні Львівська обласна лікарня відчуває найбільшу в Україні потребу в ангіографічному комплексі, оскільки єдиний апарат, який на разі встановлено в лікарні, постійно дає збої і помилки, що загрожує життю і здоров’ю пацієнтів. По суті, ЛОКЛ, маючи унікальний колектив серцево-судинних хірургів, єдина в Україні не має жодного справного, тим більше стаціонарного ангіографа.

«Серцево-судинна хірургія Львівської обласної клінічної лікарні потребує першочергового забезпечення ангіографом, не завтра, не через рік, а вже вчора, – каже головлікар ЛОКЛ Михайло Гичка. - Всі найскладніші випадки серцево-судинних патологій, які потребують оперативних втручань на судинах і серці, в тому числі скеровані зі спеціалізованих клінік,  виконуються фахівцями Львівської обласної клінічної лікарні. Сьогодні вони успішно працюють наосліп тільки завдяки своїй фаховості і високому професіоналізму. Неправда, що ми не працюємо з гострими коронарними синдромами! Ми працюємо, і можемо робити значно більше, наша клініка і територіально, і по маттехнічному забезпеченню, і кадрово відповідає всім вимогам для створення реперфузійного центру, який може обслуговувати пацієнтів,  як мінімум десяти районів області. Львівські хірурги роблять унікальні операції на виїздах в Луцьку, Івано-Франківську, Одесі і навіть у Києві. Ми маємо мотивувати їх залишатися у Львові належними умовами праці, бо реформа «третинки» не за горами,  - як комунальні медзаклади інших областей і країн, так і приватні клініки запрошують наших фахівців, і якщо ми не втримаємо свої лікарські команди у Львові, то постраждають насамперед пацієнти Львівщини».

Позицію про пріоритетність забезпечення ангіографом саме Львівської обласної клінічної лікарні на одній з нарад у голови ЛОДА Олега Синютки підтримали всі провідні кардіо та судинні хірурги Львівщини, зокрема професори Юрій Іванів, Любомир Кулик, Ігор Кобза, головний кардіохірург області Віталій Аверчук, головлікар Львівського обласного кардіодиспансеру  Степан Павлик. На цій же нараді Олег Синютка висловив готовність прислухатися до їх рекомендацій і навіть згодом знайти ресурси на закупівлю ще одного ангіографа. Однак на той час ще було офіційної   позиції МОЗу, а «примарні» усні рекомендації представників МОЗ відправити ангіографи у Дрогобицьку міську лікарню та Львівський обласний кардіоцентр стримували голову ОДА від прийняття рішення.  Але сьогодні офіційна позиція пані Уляни Супрун про невтручання МОЗ у цей процес, по суті вказує на те, що все залежить від рішення голови ОДА, на розсудливість і відповідальність якого перед громадою області сьогодні покладаються не лише лікарі, а, насамперед, пацієнти Львівської області.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews