У Львові своє волосся на перуки для онкохворих дітей віддали понад 20 осіб (Фото)

За два тижні акції «Hair for Share» своїм волоссям з онкохворими дітьми поділилися понад 20 дівчаток.

24.12.2018 19:29   Джерело: То є Львів
Опубліковано : Патрік Скеля

Із цього волосся виготовлятимуть перуки для пацієнтів, які пройшли хіміотерапію, пише - То є Львів з посиланням на Zaxid.net.

Читайте також

У Львові відкрили спеціальний центр для обстеження жінок на рак

Другий тиждень поспіль триває всеукраїнська акція «Hair for Share», в межах якої дівчата погоджуються зістригати своє волосся для того, щоби в подальшому з нього виготовляли перуки для онкохворих дітей. За час існування проекту на таку благодійну справу погодилися 22 власниці довгих кіс, а на черзі – ще чотири десятки охочих зі Львова, Києва, Івано-Франківська, Вінниці та інших міст України.

Одна з тих, хто долучився до благородної справи, – 9-річна львів’янка Корнелія Бабічук. Із косами вона ходила п’ять років.

«Взагалі я давно хотіла змінити свою зовнішність. І коли мені мама сказала, що можна здати волосся на перуку для діток, які проходили хіміотерапію, я погодилась. Мені подобається моя нова зачіска. Виявилось, не так коротко підстригли, як я думала перед цим», – зізнається дівчинка.

«У мами були густі коси, і в мене з сестрою такі. Сподіваюся за рік відросте і я прийду ще раз підтригти їх для перуки», – ділиться 9-річна Корнелія.

Спочатку перукарі заплітають волосся дівчат у косички, щоби воно не розсипалося. Відтак зістригають його. Наразі з обрізаного волосся виготовили дві перуки.

Катерина Федорова © facebook.com/katia.fedorova.7
Катерина Федорова © facebook.com/katia.fedorova.7

«2,5 роки я берегла цей хвіст, певно, спеціально для Hair for Share», – розповідає Софія-Юля Сидоренко.

 © facebook.com/sofiajulia.sydorenko

© facebook.com/sofiajulia.sydorenko

«Коли я обрізала своє волосся, то дуже хотіла знайти когось, хто зможе зробити перуку. Хотіла передати тій/тому, кому волосся потрібніше. Але, як виявилось, це було не так просто. Саме тому знаю, що жінки, які роблять hairforshare, роблять титанічну працю і їм потрібна допомога. Не бійтесь кидати малі суми: 40 людей по 100 грн і маємо одну перуку», – додала вона.

«Важливо, щоб волосся було доглянутим, а його довжина – від 20 сантиметрів. Також нам підходить фарбоване. Тільки потрібно зазначити, якою саме фарбою або хною ви її фарбували», – пояснила співініціаторка проекту «Hair for Share» Людмила Крижановська.

В середньому, щоб виготовити одну перуку, потрібно обстригти волосся чотирьом дівчатам. Його довжина має бути хоча б 20 см, воно має бути доглянутим: може бути фарбоване, але не пошкоджене. Вартість виготовлення перуки коливається від 8 до 15 тис. гривень. Дівчатам вдалося знайти майстрів, які, дізнавшись про акцію, погодилися виготовити їх за 4 тис.грн. Їх для дітей, які перебувають у Чорнобильській лікарні (Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі), робить майстриня з Києва.

Ірина Пуделко – 16-річна дівчина з розкішним довгим волоссям. Коли їй було 9, Ірі поставили діагноз онкологія. «Пригадую, тоді мама відразу сказала, що рано чи пізно я стану лисою, тому краще одразу постригтись, ніж дивитися як волосся випадає. Тому мені поступово його обрізали, ми разом з мамою плакали, так було шкода довгих локонів. А вже через кілька місяців після початку лікування я стала лисою», – ділиться переживаннями Іра. Загалом майже весь час поки тривало лікування (це 2,5 роки) волосся у дівчини не було. Коли треба було вийти «на люди» Іра носила перуку, яку мама придбала на ринку. «До онкохворих дітей прикуто і так надто багато уваги, і мені не хотілося виділятися, хотілося бути як всі діти, аби тебе сприймали за свого».

Ірина Пуделко з мамою. Джерело фото: Правда. Життя
Ірина Пуделко з мамою. Джерело фото: Правда. Життя

Ірі вдалося подолати страшну хворобу, і тепер, коли пройшло 7 років після лікування, вона пишається тим, що цей етап змогла пройти гідно. «Я чула багато історій про те, що діти за кордоном спеціально відпускають волосся, щоб потім його віддати на перуку для однолітків, які захворіли на рак. Як на мене, це дуже гарна ініціатива: люди мають розуміти наскільки це важливо для дітей, які втратили волосся через хіміотерапію, мати перуку».
Онкохворим діткам зазвичай підходять перуки лише з натурального волосся, оскільки на синтетичні матеріали у них може бути алергія. Уже зараз дівчата зібрали волосся на 1 перуку, кошти на її виготовлення віддають власні.
Долучитися до нього можете і ви, надіславши гроші на рахунок:

Картка «Приватбанку»: 5169 3305 1136 7333

Одержувач: Ліпська Н.С., БФ «Крила надії»

Призначення платежу: «На перуки»

Інструкція як обстригати волосся для перуки:

  • Перед зрізом необхідно помити і гарно висушити волосся;
  • Розділити волосся на максимальну кількість хвостиків і обрізати;
  • Довжина волосся, яка найбільше підходить під виготовлення перуки від 20 см;
  • Якщо ви фарбували своє волосся, просимо вас написати на аркуші паперу та додати листок до пакунку з волоссям, якою фарбою (колір та назву бренду). Якщо фарбували хноєю, теж вкажіть, будь ласка. Якщо у вас кучеряве волосся, також вкажіть, про це, будь ласка, на аркуші паперу
  • Кожний хвостик загорніть в окремий аркуш паперу, так щоб волосся не заплуталося.
  • Підходять також хвостики, старі шиньйони та перуки «з шафи», але не старші за 5 років, адже ті, які лежать довше мають специфічний запах, який важко вивести.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: То є Львів