У Львові буревій пошкодив п’ять історичних дерев (Відео)

03.07.2021 21:09   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Через буревій у п’ятницю, 25 червня, у Львові впали 5 рідкісних та старих дерев. Серед них — тополя біля Латинської катедри, яку посадили після Другої світової війни, дуб на вулиці Бандери, якому близько 200 років та найстаріший дуб у парку Франка.

Про це Суспільному розповіла начальниця міського управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова, пише Четверта студія.

До негоди біля Латинської катедри росла чорна тополя. Її посадили відразу після Другої світової війни. Тополя впала на трамвайні колії та нікого не травмувала.

Ще одне повалене дерево – найстаріший дуб у парку Франка.

“Практично 300-літній дуб був уражений гниллю всередині. Це, як за старою людиною, більш ретельний догляд, щорічний огляд має бути. Потрібно забирати сухостої, ретельно обстежувати, якщо справді потрібне якесь лікування, то варто надати. Але тим не менше лікуванню підлягають краще молоді дерева, ніж старі і тому ми не можемо дати гарантію”, — каже садівниця Йоланта Клюсовська.

Те, що залишилося від дерева, хочуть перетворити на скульптуру чи меморіал. Зараз радяться із фахівцями, каже начальниця міського управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова.

Також негода пошкодила ще один старий дуб — біля 5-го корпусу Львівської політехніки, що на вулиці Бандери.

“Дуб на Бандери є дуже цікавий, тому що він насправді починав своє життя років понад 200 тому, коли навколо ще були сади і лани родини матері Андрея Шептицького. А закінчив він своє життя, коли вже навколо абсолютно інша магістральна вулиця і її не перший ремонт, яка змінила багато назв”, — каже Олександра Сладкова.
Четверте дерево, що впало через сильний вітер — найбільший рожевоквітний каштан міста.

П’яте дерево пошкоджене частково, його хочуть зберегти.

“Це є пам’ятка природи — бук східний в сквері святого Юра. Там постраждало дерево перед ним і таким чином ніби оголило бук. Він дуже страждає від сонячних опіків і може рости тільки в тіні. Відповідно ми зараз думаємо як йому повернути тінь. Можливо, доведеться його забинтувати або завапнувати”, — додає Олександра Сладкова.

На місці тих дерев, які повністю знищила негода, хочуть посадити нові.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews