Годинник Судного дня цього року вирішили не переводити вперед

23.01.2024 22:11   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Науковці у 2024 році вирішили не переводити стрілки годинника Судного дня, тому до опівночі, як і раніше, залишається 90 секунд.

Про це повідомляє заснований Альбертом Ейнштейном журнал Bulletin of the Atomic Scientists.

Вчені-атомники зазначили, що зараз годинник показує найближчий час до кінця світу за всю історію існування.

"Не помиляйтеся: скидання годинника на 90 секунд до півночі не означає, що світ стабільний. Зовсім навпаки. Урядам і громадам у всьому світі необхідно терміново діяти. І "Вісник" зберігає надію та натхнення з огляду на молоде покоління, яке очолює цей процес", – сказала президентка і гендиректорка журналу Рейчел Бронсон.

Такий час годинника зумовлений різноманітністю глобальних загроз, зокрема й війною Росії проти України, погіршенням ситуації щодо скорочення угод ядерних озброєнь, кліматичною кризою, а також штучним інтелектом, вважають науковці.

"Зловісні тенденції продовжують спрямовувати світ до глобальної катастрофи. Війна в Україні та широка і наростальна залежність від ядерної зброї збільшують ризик ядерної ескалації. Китай, Росія та США витрачають величезні кошти на розширення або модернізацію своїх ядерних арсеналів, збільшуючи небезпеку ядерної війни через помилки або прорахунки", — йдеться у заяві науковців.

Вони зазначають, що у 2023 році Земля пережила найспекотніший рік за всю історію спостережень, а масові повені, лісові пожежі та інші кліматичні катаклізми торкнулися мільйонів людей по всьому світу.

"Тим часом прискорився стрімкий і тривожний розвиток медико-біологічних наук та інших проривних технологій, тоді як уряди докладають лише слабких зусиль, щоб їх контролювати. Але світ можна зробити безпечнішим. Стрілки Годинника можуть відсунутись від опівночі", — зазначили вчені.

24 січня 2023 року так званий Годинник Судного дня перевели на 10 секунд вперед: стрілка зупинилася за 90 секунд від опівночі, що означає "час безпрецедентної небезпеки" для людства, зокрема через війну в Україні.

Проєкт "Годинник Судного дня" з 1947 року веде американський журнал Bulletin of the Atomic Scientists. Годинник показує символічний час, що відокремлює людство від дня глобальної рукотворної катастрофи (час до півночі). Рішення про переведення стрілок приймають рада директорів журналу і експерти, у тому числі 18 лауреатів Нобелівської премії. Годинник зберігається у Чикаго.

За увесь час ведення подібних вимірів з 1947 року Годинник Судного дня переводився 25 разів: зокрема після випробування атомної бомби в СРСР у 1949 році, після краху соціалістичної системи 1990 року, терактів у США 11 вересня 2001 року тощо.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews