«Шлях» для втечі: скандальне розслідування «Української правди» щодо військовозобов'язаних осіб, які втекли за допомогою благодійних фондів Волині

27.01.2024 00:01   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Журналісти зазначили, що за допомогою благодійного фонду "Повернусь додому" дехто у 2023 році "додому так і не повернувся".

Журналісти видання "Українська правда" отримали у своє розпорядження списки військовозобов'язаних осіб, які в 2023 році виїхали з держави через систему "Шлях" та не повернулися.

Про це повідомляється у розслідуванні "УП".

"Мовиться про майже 900 осіб. І лише в одній області. Ця інформація дає можливість зрозуміти не тільки кількість утікачів, а й хто саме залишив країну. Але найцікавіше в усій цій історії — які благодійні фонди та громадські організації їм у цьому допомогли", — пояснили представники ЗМІ.

У матеріалі згадуються такі фонди та організації:

  • "Добра справа";
  • "Подих милосердя";
  • "Разом у майбутнє";
  • "Віримо в Україну";
  • "Відчуй тепло";
  • "Велике серце України";
  • "Незламність і відвага";
  • "Серця патріотів";
  • "Промінь надії";
  • БФ "Повернусь додому".

Журналісти зазначили, що за допомогою благодійного фонду "Повернусь додому" дехто у 2023 році "додому так і не повернувся".

ГО "Волинський актив молоді"

В "УП" нагадали, що на початку 2023 року на Волині стався гучний скандал. Місцевим представникам ЗМІ вдалося встановити, що через громадську організацію "Волинський актив молоді" до системи "Шлях" протягом минулого року потрапило більше тисячі військовозобов'язаних.

Одним із засновників ГО, відповідно до даних системи YouControl, є народний депутат від партії "Слуга народу" Валерій Стернійчук.

Два інших засновники організації — помічники парламентаря на громадських засадах — заступник керівника і керуючий справами Луцької райради Андрій Лев та депутат Луцької міськради від партії "Слуга народу" Андрій Костенко, розповіли у розслідуванні.

"Волинський актив молоді", за інформацією джерел "Української правди" у правоохоронних органах, вносив до системи "Шлях" для перетину кордону помічників нардепа Стернійчука та тричі самого Стернійчука", — наголосив журналіст Михайло Ткач.

У матеріалі повідомили, що, за допомогою співрозмовників у правоохоронних органах вдалося підтвердити, що щонайменше 18 військовозобов'язаних чоловіків у 2023 році завдяки ГО "Волинський актив молоді" виїхали за кордон і не повернулися. Наймолодшому — 25 років, найстаршому — 47.

Окрім того, за даними джерел видання серед правоохоронців, завдяки організації, пов'язаній з нардепом від "Слуги народу", військовозобов'язані тікали й у 2022 році.

Стернійчук надав свій коментар

"УП" звернулася до Стернійчука із запитаннями щодо зв'язків з ГО та відповідними втікачами. Зокрема журналісти поцікавилися, скільки саме організація внесла до системи "Шлях" чоловіків з початку повномасштабного вторгнення, і скільки з них не повернулися в Україну.

"Я сам ініціював звернення у свій час до правоохоронців, щоб розібралися взагалі з ситуацією довкола цієї організації, де я колись був засновником. Відомо, що — понад тисячу (було внесено до системи "Шлях" — Ред.). А скільки не повернулося — точно знаю, що ведеться слідство. Я особисто ініціював усно, аби довести цю справу до кінця. Я не можу сказати зараз, чи хтось повертався, чи не повертався. Але можу точно сказати, що їздили люди-волонтери. Якщо там ведеться зараз слідство і є хтось причетний до такого гріха чи неправомірних дій, то я обов'язково буду контролювати, щоб цю справу довести до кінця", — сказав парламентар.

Стернійчук також уточнив що особисто звертався з цього приводу до СБУ.

Водночас народний депутат заявив, що наразі не має відношення до громадської організації "Волинський актив молоді".

"Я був засновником, позбавився всіх прав", — підкреслив парламентар, уточнивши, що зробив це перед балотуванням до Верховної ради.

Окрім цього, Стернійчук підтвердив, що виїжджав до Польщі за допомогою ГО, яка вносила його до системи "Шлях". Нардеп додав, що метою виїзду були перемовини про співпрацю з Люблінським воєводством та переправлення автомобілів для ЗСУ.

Благодійний фонд "Віримо в Україну"

У розслідуванні інформується, що ще одна історія довкола посадовців та військовозобов'язаних-втікачів розгортається нині.

Як пояснює "УП", мовиться про благодійний фонд "Віримо в Україну", засновником якого є Юрій Гупало, що після початку повномасштабного вторгнення був призначений заступником голови Волинської ОВА.

За інформацією джерел видання у правоохоронних органах, фонд "Віримо в Україну" вніс до системи "Шлях" за два роки повномасштабної війни більше ніж півтори тисячі чоловіків, вказують журналісти.

"Ті ж джерела повідомляють, що 10 січня в заступника голови Волинської ОВА та у кількох пов'язаних осіб, зокрема у директора БФ — Швальковського, було проведено обшуки. За наявною інформацією, Гупало разом зі спільниками-мешканцями Київської області міг організувати схему із протиправного переправлення за кордон осіб призовного віку, котрі мають значне матеріальне становище", — наголосив Ткач.

Представник ЗМІ вказав: "У цій схемі на Гупала могли бути покладені обов'язки лобіювання та подальшого вирішення питання щодо оформлення відповідного пакета документів через органи Волинської ОВА. За даними у правоохоронних органах, вартість втечі становила близько семи тисяч доларів за особу".

Журналіст додав, що у січні 2024 року, згідно з інформацією джерел серед правоохоронців, Гупало написав заяву на звільнення з високої посади. Однак жодних публічних повідомлень про арешти або будь-які слідчі дії за майже два тижні досі немає.

Ткач спробував взяти у Гупала коментар, але той не відповідав на дзвінки. Від коментарів відмовився й очільник Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

 

Загалом "Суспільному" вдалось взяти коментар у керівника благодійного фонду на Волині "Серця патріотів" Сергія Балицького. З його слів, він подавав дані про волонтерів до системи "Шлях", а військова адміністрація надавала дозвіл військовозобов'язаним чоловікам на перетин кордону.

За два роки, говорить керівник фонду, з його подання сто чоловіків на волонтерських засадах виїжджали з України та поверталися назад.

"Як мені відомо по відкритих кримінальним справам, то не повернулось чотири чоловіки. Вони виїздили по декілька разів, привозили автівки на фонд, а потім у них ще ж було кілька вільних днів на перетин, і вони ним скористалися. Виїхали та не повернулися", — каже Сергій Балицький.

ГО "Волинський актив молоді": у системі YouControl серед засновників громадської організації зазначений народний депутат від Волині Валерій Стернійчук та його помічник, депутат Луцької районної ради Андрій Лев.

У коментарі Суспільному Андрій Лев сказав, що не причетний до цієї громадської організації, а зазначений у системі лише як засновник.

"Тепер я буду ініціювати, щоб в цій ситуації розібралися правоохоронці, бо за таких обставин було згадане моє ім'я", — зазначив Суспільному Андрій Лев.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews