В етнопарку «Ладомирія» показали як було в хаті українців 100 років тому (ФОТО)

15.06.2024 19:39   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Сьогодні пропонуємо вашій увазі фото, які показують як виглядав інтерʼєр в українській хаті міщанина в ХІХ – початку ХХ століття. Мова йде про хату, яка належить до історичної Волині. Відомо, що північна частина Тернопільської області теж входить до складу Волині.

null

На фото інтер’єр міщанської хати, яка знаходилася у місті Рівному на вулиці Шевченка, 113. Її демонтували у травні 2021 року. У будинку часто бував священник і цілитель Михайло Носаль, який написав книгу «Волинські скарби — рослини лікарські (збір, сушка, переховування та застосування в медицині науковій та народній). Підручник для народу».

«Ця хата набагато більша за попередню. Коли ми її забирали, вона була двосхила. Але коли її почали збирати спеціалісти, виявилось, що вона, у порівнянні з попередньою хатою, чотирисхила (дах з чотирьох сторін). Її багато разів перебудовували, а її права частина майже повністю згоріла», – розповів Володимир Дзьобак, голова ГО «Центр дослідження і відродження Волині».

null

Всі охочі можуть приїхати та оглянути цю та інші давні будівлі на території етнопарку.

До речі, 16 червня, о 10:00 в етнопарку відкривають нову локацію – лавандове поле, а о 14:00 відбудеться дівич-вечір.

null

Під час заходу будуть плести косу, створювати й приміряти віночок, прикрашати ліску, більше дізнаватися про скрині та їх роль в житті українок, виконувати традиційні пісні та частувати короваєм.

 

Етнопарк «Ладомирія» знаходиться в м. Радивилів, Рівненської області.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Тетяна Яцечко-Блаженко


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews