Ще не Шептицький: Парламент провалив голосування щодо перейменування Червонограда

18.09.2024 17:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Верховна Рада провалила голосування за постанову про перейменування 333 населених пунктів. Про це повідомив нардеп та військовослужбовець з Львівщини Роман Лозинський. 

”Парламент провалив історичний шанс викинути з карти України все те, що було нав'язано Москвою протягом століть поневолення. Неформальне об'єднання "Депутати московського патріархату" усіма правдами і неправдами накрутили колег,” — прокоментував Роман Лозинський.

Серед переліку населених пунктів на перейменування був і Червоноград. За постанову про перейменування проголосували 208 народних депутатів з необхідних 261 голосів. 

Міський голова Андрій Залівський у коментарі LVIV.MEDIA повідомив, що підтримує перейменування міста. Раніше комітет держвлади вирішив перейменувати місто Червоноград на Шептицький.

У проєкті постанови йдеться, що планують перейменувати не лише місто, а й район. Відтак Червоноградський район має стати Шептицьким районом.

Також серед населених пунктів на перейменування у Львівській області:

  • село Кіз’я Золочівського району на село Кізя
  • село Підгородне Золочівського району на село Підгороднє
  • село Червоне Золочівського району на село Галицьке
  • село Чішки Золочівського району на село Чишки
  • село Гончари Львівського району на село Гончарі
  • село Красічин Львівського району на село Красичин
  • село Листв’яний Стрийського району на село Листвяний
  • село Іорданівка Яворівського району на село Йорданівка

Рішення перейменувати Червоноград розглядали не вперше. Зокрема місто пропонували назвати: Христинопіль, Кристинопіль, Червоне. Також у місті створювали спеціальну робочу групу для проведення консультацій щодо перейменування, проте мешканці шляхом голосування через інтернет проголосували за залишення старої назви.

На погоджувальній раді очільники фракцій вирішили, що народні депутати повернуться до розгляду постанови про перейменування населених пунктів, але після того, як проголосують "усі ресурсні законопроєкти", потрібні для бюджету. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews