У Львові розпочали реставрацію 100-річного вітражного ліхтаря

03.10.2024 20:16   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У будинку на вулиці Коновальця, що у Львові, розпочали реставрацію ліхтаря в загальному коридорі на першому поверсі. 2 жовтня фахівці демонтували вітражі та перенесли їх для подальшого відновлення. Ініціатива реставрації ліхтаря належить мешканцям будинку, а реставрувати його буде львівська фахівчиня Марія Шумська-Барвінок.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Як зазначили в міськраді, ліхтар — архітектурний елемент, який використовується для освітлення приміщень природним світлом. Він установлюється на дахах будівель і дозволяє проникати сонячному світлу у внутрішні простори.

"Цей світловий ліхтар є вітражним. І хоч тут є багато пошкоджень, досить багато кольорових скелець все ж збереглися. Вони є найціннішими у цій конструкції, бо все решта — фонове скло, яке є безбарвним і фактурним. Неоригінальні фрагменти тут замінити простіше, аніж кольорову частину, але загалом наше завдання — максимально зберегти все автентичне і підібрати під нього сучасне, щоб ліхтар відповідав первісному задуму архітектора", — зазначила реставраторка Марія Шумська-Барвінок.

Фахівці також будуть відновлювати металеву конструкцію ліхтаря, яка покрита багатьма нашаруваннями фарби та корозією. Її відновлення проводитимуть на місці. Реставраційні роботи триватимуть близько місяця.

Як зазначив мешканець будинку Володимир Третяк, до фінансування відновлення ліхтаря долучилися більшість сусідів.

Будинок на вул. Коновальця, 11б збудований у 1911 році за проєктом архітектора Генрика Орлеана, є прикладом раціональної сецесії з багатою декорацією фасаду та інтер’єру.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews