Костел у Годовиці 90 років тому (Фото)

01.11.2017 12:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В Пустомитівському районі Львівської області знаходиться село Годовиця. Перша писемна згадка про населений пункт датується XIV століттям, а точніше 1371 роком. У XIX ст. Годовиця стає дуже відомим паломницьким центром, адже в 1852 р. зароджується культ поклоніння іконі Утіхи Матері Божої, що була була акварельною копією образу Марії з Немовлям з придорожньої каплиці в Моравії. На Львівщину чудотворний образ потрапив у 1798 році, спочатку до сусіднього села Басівка, а з 1839 р. він зберігався в родині Рончковських з Годовиці.

Читайте також

На найстарішій фото Польщі мешканець Самбора
Львів на фото 1918-1919 рр
Львівщина на фото німецького солдата (1941-1943)

Чи не найвідомішою архітектурною пам’яткою в Годовиці був Парафіяльний костел Усіх Святих. Новий мурований костел, на місці старого дерев’яного був зведений в XVIII столітті.

За організацію архітектурних робіт відповідав архідиякон меценат та спонсор Стефан Мікульськи. Автором проекту став відомий зодчий Бернард Меретин, який до речі проектував собор святого Юра у Львові.  

Костел в Годовиці зводили сім років, але результат коштував очікувань і затрачених зусиль. Розписом інтер’єру займався тоді відомий талановитий художник Алєксандер Роліньський. Автором декору був геніальний скульптор Йоган Георг Пінзель та Матвій Полейовський.

Урочисте освячення храму відбулось в 1774 році. Храм мав риси стилю «рококо».

Після Другої світової війни виїхало більшість вірян та голова місцевої парафії. Більшість храмового майна було вивезено до Сілезії. Сьогодні коштовні реліквії зберігаються в храмах Вроцлава — святого Августина, Божого Тіла та святої Ядвіґи, ніхто їх не повернув.

null

 

null

 

null
 
 
Більше фото за посиланням: http://www.zabytki.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews